Speurtocht

De Agrarische Natuurvereniging (ANV) Rondom Het Greppelveld nam in 2012 het initiatief voor de herontwikkeling van dit natuurgebied. Het kunstwerk dat bij de entree van het bos te zien is, is geïnspireerd op het logo van de ANV. In het kunstwerk is de letter ‘G’ te zien, die verwijst naar de naam van de vereniging en stelt bovendien een akker met akkerranden voor.
Antwoord
Agrarische Natuurvereniging Rondom Het Greppelveld
De walnotenoogst vindt van september tot november plaats. De noten zijn rijp als ze op de grond vallen. Daarna moeten de vruchten een aantal weken worden gedroogd. Men kan de walnoot kraken en de vrucht opeten. Ook kan uit de walnoot walnootolie worden gewonnen. Onrijpe walnoten kunnen worden gebruikt voor de vruchtenlikeur nocino. Uit de groene bolster kun je kleurstof maken.
Antwoord
29 walnotenbomen
In het Torenbosje leven talloze dieren. Regelmatig spotten we 3 reeën, een torenvalk of buizerds. Ook hoor je wel een specht, merel of koolmees. Kijk je wat meer naar de beneden dan zie je bijvoorbeeld het oranjetipje, een loopkever of slak.
Antwoord
Een stobbe, ook wel boomstronk of boomstomp genoemd, is het onderste deel van een boom met wortels, dat overblijft na afkappen of snoeien of kappen.
Ongeveer 8000 jaar geleden stond hier ook bos. Toen is dit door de stijgende zeespiegel langzaam onder water komen te staan en is het dennenbos verdronken. De stobben zijn bewaard gebleven doordat ze onder water kwamen te liggen en er dus geen zuurstof meer bij kwam. Deze stobben zijn gevonden in de omgeving van het Torenbosje. Boeren komen deze stobben tegen bij het bewerken van het land en graven ze dan op. De namen van de wegen in de omgeving van het Torenbosje verwijzen nog naar dit oude bos: Oudebosweg, Stobbenweg.
Antwoord
Een stobbe, ook wel boomstronk of boomstomp genoemd, is het onderste deel van een boom met wortels, dat overblijft na afkappen of snoeien of kappen.
Van 1965 tot 1968 heeft er een olieboortoren gestaan midden op de open plek. Het Torenbosje ontleent zijn naam hieraan. Er is 3 maanden lang tot een diepte van 2.530 meter naar olie geboord. Omdat er niets werd gevonden is de boring gestopt en is de schacht volgestort met beton. In totaal stonden er 6 boortorens in Flevoland.
Om de plek te markeren staat er een waterpomp en eromheen is de voet van de boortoren gemarkeerd met de betonnen platen.
Antwoord
Er heeft een olieboortoren gestaan
Oorspronkelijk was het dorpje De Abbert (1958) gepland op de plek van het Torenbosje. Dit bosje is aangelegd om al wat beschutting voor een dorp te hebben als de eerste huizen er kwamen. Het was de bedoeling dat iedereen in Oostelijk Flevoland op de fiets een stad of dorp kon bereiken. Door de komst van gemotoriseerd verkeer veranderde deze behoefte en is het dorpje De Abbert nooit gerealiseerd. Uiteindelijk zijn er 4 woonkernen overgebleven: Lelystad, Dronten, Biddinghuizen en Swifterbant.
Antwoord
het dorpje de Abbert
Onder de elektriciteitsmast bevindt zich een zogenaamde genenbank. Hierin bewaart Staatsbosbeheer oorspronkelijk genetisch materiaal van wilgen en populieren. Dankzij plantmateriaal uit de genenbank komen deze oude soorten weer beschikbaar voor parken, plantsoenen en natuurgebieden. In boswachterij Roggebotzand ligt een veel grotere genenbank met tientallen soorten bomen en struiken en ruim 25.000 exemplaren.
Antwoord
Wilgen en populieren
De gewone vlier bloeit van mei tot juli. De bestuiving vindt plaats door insecten. De vruchten zijn rijp in september en oktober. De plant vermeerdert zich door zaad, dat met name door spreeuwen, die dol zijn op de bessen, wordt verspreid.
Antwoord
vlier
Vlierbessen bevatten veel vitamines. Van de vruchten kun je vruchtensap, sterke drank, jam of siroop maken. Ook worden de bessen gebruikt voor het verven. Zowel van de bloemen als van de bessen kun je vruchtenwijn maken.
Antwoord
vruchtensap, sterke drank, siroop, vruchtenwijn, kleurstof om te verven
Deze populier is hier in 1964 geplant bij de aanleg van dit bosje. Doordat populieren snel groeien, bieden zij snel beschutting. In Flevoland zijn heel veel populieren geplant, niet alleen in de bossen maar ook in de erfsingels van de boerderijen. De meeste populieren worden gewoonlijk na 15 tot 30 jaar gekapt omdat zij geen goede kwaliteit zaaghout opleveren. Beuk, eik en es zijn trager groeiende inheemse soorten en worden vaak voor de herplant gebruikt. Zij leveren een betere kwaliteit zaaghout.
Antwoord
520 cm
Onder bomen groeien met name planten die goed tegen schaduw kunnen en van een vochtiger ondergrond houden, zoals varens en mossen. Doordat er weinig zon op de grond komt, is deze vaak vochtiger. Ook zie je veel bramen en brandnetels. De grond in de polder is rijk aan stikstof en daar houden deze soorten van.
Antwoord
diverse foto’s van planten met namen (krijg ik nog)
Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er talloze (Engelse) vliegtuigen boven het toenmalige IJsselmeer neergeschoten door het afweergeschut van de Duitsers in Harderwijk. Een deel van een vliegtuig (type Mosquito) is vlakbij het Torenbosje gevonden. Gert Talens heeft hier onderzoek naar gedaan en het verhaal is te horen via de QR-code die bij de picknickbank staat.
Antwoord
Mosquito of (jacht)bommenwerper